Friss hír

2012-05-16
KA-sávos műholdas szolgáltatások már Magyarországon is!
Az Eutelsat megállapodást kötött leányvállalatán, a Skylogicon keresztül a magyar RG Networks-szel, hogy műholdas szélessávú szolgáltatást teszelérhetővé Ka-sávos műholdján keresztül Magyarország számára.
tovább >>>

Hírek

A netezők olvasási szokásai


<<< Vissza

2009-07-02

Nehéz jó és hatékony tartalmat írni a honlapra. Mert ki tudja, hogy mit és hova érdemes írni.
 
A kutatók számára ez a kérdés sem maradhatott megválaszolatlanul és megvizsgálták weben böngészők olvasási szokásait . Ennek köszönhetően már sokkal egyszerűbb dolgunk van. Mert tudjuk, hogy hova érdemes írni a kulcsfogalmakat.
 
Szemkamerás vizsgálatok segítségével térképezték fel a weben böngészők olvasási szokásait és kimutatták, hogy a felhasználók tekintete egy hírlevél vagy internetes oldal esetében F alakzatot formáz.

F, mint "fast" mondják a szakemberek. Pár másodperc alatt ugyanis a felhasználó szeme végigfut az oldalon, összeszedi a fontos információkat, meg-megakad egy-egy kiemelésen, vagy főcímen és már ugrik is tovább a következő oldalra.



A fenti hőtérképek 3 különböző oldal olvasásáról készült szemkamerás felvétel eredménye:

  • az első kép egy cikket ábrázol egy céges honlap "Rólunk" rovatában,
  • a középső egy webáruház termékleírás oldalát mutatja,
  • a harmadik  képen pedig egy találati oldalt láthatunk egy keresőben (SERP - search engine results page).


A mintázat természetesen nem mindig egzaktul egy F betűt formáz. Sokszor hasonlít inkább egy "E" betűre, de sokszor egyéb alakzatokat is formáz. Ez jelentősen függ a tartalomtól, például a középső képen befolyásolja a termék képe, a jobb oldali képen pedig a 2. vízszintes szár azért hosszabb, mint az első, mert a 2. találat címe hosszabb, mint az első találaté.

Tények:

  • beigazolódott, hogy senki sem olvas el a neten minden egyes betűt,
  • az első két-három bekezdésnek kell hordoznia az érdemi információt
  • a fejezetcímeket, alfejezeteket, bekezdéseket olyan szavakkal kell kezdeni, amely információt hordoz, mert a 3. szót szinte már el sem olvassák egy adott szövegben, miközben szemükkel a honlapot szkennelik