Friss hír

2012-05-16
KA-sávos műholdas szolgáltatások már Magyarországon is!
Az Eutelsat megállapodást kötött leányvállalatán, a Skylogicon keresztül a magyar RG Networks-szel, hogy műholdas szélessávú szolgáltatást teszelérhetővé Ka-sávos műholdján keresztül Magyarország számára.
tovább >>>

Hírek

Mi kell egy hatékony weboldalhoz, avagy legyen az Ön oldala is keresőoptimalizált!


<<< Vissza

2009-06-26

Ki ne szeretne a keresők listáinak az elején szerepelni, de ezt hogyanis lehet elérni. Nem kell hozzá semmilyen hatalmas nagy varázslás. Csak egy kis munka és türelem. Vagy pénz

 

Az alábbiakban felsorolunk pár apró trükköt melynek megvalósításával előrébb kerülhet honlapja a keresők listáiban:


Szolgáltatáshoz kapcsolódó domain nevet kell választani.

Lényege, hogy egyszerű, könnyen megjegyezhető legyen és utaljon a tevékenységi körre. Választhatunk több domain nevet is, ezzel is segítve a keresőkben való előrejutást. A gyakorlatban azonban a látogatók nagyobb része linkeket követve jut el a weboldalunkra, így nem kell gépelniük, viszont a kereső optimalizálás szempontjából előnyös a kulcsszavakat tartalmazó domain név.

Kulcsszavak
Rengeteget hallottuk már, hogy: válasszunk kulcsszavakat, kulcs kifejezéseket körültekintően. Igen ám, de ez nem elég! Mivel szükségünk van egy olyan rendszerre, amiben ezeket be is tudjuk állítani. Nem elég csak a tartalomba szerepelni a kulcsszavaknak. Legjobb, ha oldalanként vagy akár képenként lehet ezeket a szavakat beállítani . Hiába van egy csodás flash oldala. Nem sokat fog segíteni rajta az a pár kulcsszó, amit a programozó betesz.
Hogy miért is mondom ezt?! Mert több komponensből tevődik össze az a weboldal, amely elsők között szerepelhet a keresők listáiban. Szeretne erről bővebb információt, akkor keressen!

Keresőkre és célcsoportra optimalizált tartalom
Bontsuk fel a termékeinket célcsoportok alapján és határozzuk meg azokat a kulcsszavakat, amikre ők kereshetnek és a szolgáltatásunkhoz, termékeinkhez kapcsolódik. Majd készítsünk egy leírást a kiválasztott menüpont alapján, amiben az adott kulcsszavak igen nagy mértékben szerepelnek.
Lényeges, hogy olyan stílusban írjunk, amivel azonosulni tud és a célcsoportja is érti. Nem kell túl sok szakszó a szövegbe, csak épp annyi, hogy a szakértelmét alátámassza. Próbáljon az olvasó lehetséges problémáival azonosulni és az alapján bemutatni a terméket.

HTML ismeret
Ismerkedjünk meg a HTML nyelv alapjaival. Ahhoz, hogy saját magunk boldoguljunk a különböző kereső optimalizálási technikákkal, szükségünk lesz a háttérben lévő HTML forráskód szerkesztésére. Az optimalizálás eredménye függ attól, hogy egyes kódok szerepelnek-e az oldalainkon vagy nem. Minimálisan képeseknek kell lennünk a forráskód megnyitására és megértésére, valamint kisebb változtatások elvégzésére.

Címsor
Legyen tökéletes a címsorunk. A HTML title tag helyes megválasztása kritikus a kereső optimalizálás szempontjából, mivel minden kereső kiemelten kezeli ezt a kódrészletet az oldalainkon. A legfontosabb kulcs kifejezés szerepeljen itt, amire nagy valószínűséggel a legtöbben fognak majd rákeresni, és fontos, hogy valóban jól leírja, hogy mivel is foglalkozik az adott oldal.

Belső és külső linkek
A külső linkek segítik a keresőket, hogy minél előbb rátaláljon az oldalra, a belső linkek pedig a weboldal teljes feltérképezését biztosítják. A keresők mellett a lehetséges ügyfelek tájékozódását is segítjük a külső és belső linkek alkalmazásával.

META TAG-ek
Nem árt, ha rendben van az oldalainkon minden meta tag. A leghasznosabb a description meta tag. Ebbe írjuk bele kulcsszavaink használatával, hogy miről szól az adott oldal. Ez az információ jelenik meg gyakran az oldalunk címsora alatt a keresők találati eredményében, ha a keresett kifejezés megtalálható a description meta tag szövegében. A keyword meta tag már korántsem olyan lényeges, mint a description tag. Az elnevezése ellenére nem sokban befolyásolja, hogy a keresők milyen kulcsszavak esetén jelenítik meg az oldalunkat, és a Google például teljesen figyelmen kívül is hagyja. Szabadon használható a keyword meta tag például a kulcsszavaink szinonimái, gyakori elgépelési vagy helyesírási hibákkal történő leírására, de ne foglalkozzunk a kelleténél többet vele. A keresők nem e szerint fogják meghatározni a helyezésünket.

Katalógus regisztráció
Körültekintően járjunk el, amikor bejelentkezünk a nagy katalógusokba, mint amilyen a DMOZ, Yahoo, Origo Vizsla Katalógus, HuDir... A katalógusokban szerepelni kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Google és a többi kereső beindexelje és felvegye az oldalainkat az adatbázisába. Ezért fontos, hogy elolvassuk az egyes katalógusok szabályait, és pontosan kövessük azokat. A hibás bejelentkezés nagyon bosszantó tud lenni, mert a bejegyzéseket nagyon nehéz később megváltoztatni. Ne tévesszük szem elől, hogy emberek olvassák a bejelentkezésünket, gondoljunk rá hogy, hogyan tudnánk segíteni a munkájukat.

Türelem, türelem és mégtöbb türelem

Ne várjunk azonnali eredményeket. A kereső optimalizálás időbe telik. Például a Google újraindexelési ciklusa kb. 4 hét. Amikortól bekerültünk a keresők adatbázisába szép lassan elkezdhetünk mászni a létrán feljebb és feljebb az egyre jobb helyezések felé. Mára már minden kereső figyelembe veszi az oldalunk hivatkozási népszerűségét, ehhez azonban szintén sok időre van szükség, mire mi lehetünk szakterületünkön belül a legnépszerűbb weboldal tulajdonosai. Legyünk türelmesek.
Ne változtatgassunk folyton a jobb helyezések reményében. Ha egy oldalt optimalizáltunk a keresők számára, ne változtassunk rajta legalább három hónapig. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ölbe tett kézzel kellene várnunk. Folyamatosan újabb és újabb oldalakat fűzhetünk weboldalainkhoz, valamint az egyes oldalakon is bővíthetjük a tartalmat, valamint mindig nyitott szemmel kell böngésznünk, hogy olyan weboldalakat találjunk, ahonnan szívesen linkelnének a mi oldalainkra.

Amennyiben mindezekre se ideje, se kedve, keressen bennünket!